Χρήση των προϊόντων της Vallejo

Η σειρά προϊόντων της Vallejo αποτελείτε από χρώματα – βερνίκια – αστάρια κτλ τα οποία είναι ακριλικά με βάση μια νέα φόρμουλα ακρυλικής ρητίνης, δεν μυρίζουν και δεν είναι τοξικά. Δεν ερεθίζουν τα μάτια και το αναπνευστικό και δεν υπάρχει πρόβλημα να έρθουν σε επαφή με τα χέρια μας. Τα προϊόντα διαθέτουν τα πιστοποιητικά EN71-3:2013 και ASTM D-4236 τα οποία μας εξασφαλίζουν ότι δεν περιέχουν επικίνδυνα ή βλαβερά υλικά τόσο για τον χρήστη όσο και για το περιβάλλον ή τα ζώα.

Παρόλα αυτά για μακροχρόνια και συχνή χρήση προτείνεται η χρήση μάσκας και χειρουργικών γαντιών.

Πως χρησιμοποιώ τα προϊόντα της σειράς Vallejo Model Air

Θα ξεκινήσουμε την σειρά μαθημάτων “Πως χρησιμοποιώ τα υλικά της Vallejo” με αυτό το βίντεο μετά από ερωτήσεις πολλών φίλων οι οποίοι παρόλο που είναι χρόνια μοντελιστές τώρα ξεκινάνε να χρησιμοποιούν ακρυλικά χρώματα. Στο παρακάτω βίντεο θα δούμε πως χρησιμοποιούμε τα χρώματα για αερογράφο της σειράς Vallejo Model Air. Θα δούμε πως ψεκάζουμε με αερογράφο και πως αντιμετωπίζουμε τα βασικότερα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν με αυτά τα χρώματα και να καταλάβουμε τι κάνουμε λάθος.

Όλα τα χρώματα Vallejo Model Air μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Πως ασταρώνω το μοντέλο.

Σε αυτό το βίντεο θα μάθουμε τα βασικά για την χρήση των ασταριών της Vallejo. Κάθε μοντέλο θα πρέπει να ασταρώνεται πριν την χρήση κανονικού χρώματα. Τα χρώματα από μόνα τους δεν έχουν την ικανότητα να κολλάνε πολύ δυνατά πάνω στην επιφάνεια που βάφουμε. Το αστάρι μας παρέχει ακριβός αυτή την ικανότητα. Κολλάει γερά πάνω στο μοντέλο και δημιουργεί την τέλεια βάση πάνω στην οποία μπορεί να πέσει και να κολλήσει το χρώμα. Η Vallejo μας προμηθεύει με μια αρκετά μεγάλη γκάμα αποχρώσεων σε αστάρια (μπορείτε να τα βρείτε όλα εδώ). Το αστάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν το βασικό χρώμα. Π.χ ασταρώνουμε με Desert αστάρι σαν βασικό χρώμα και πάνω του απλά χτίζουμε την παραλλαγή μας. Το αστάρι θα φαίνεται κανονικά όπου πρέπει να φαίνεται η απόχρωση Desert.

Στο βίντεο θα δούμε πως να χρησιμοποιήσουμε τα Vallejo Primers και τι πρέπει να προσέξουμε και να αποφύγουμε για να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Πως χρησιμοποιώ τα Vallejo Model Color

Τα χρώματα της σειράς Model Color προορίζονται βασικά για χρήση με πινέλο. Όπως όλα τα ακρυλικά έχουν την τάση να στεγνώνουν πολύ γρήγορα, μια ιδιότητα που μπορεί να μας ταλαιπωρήσει κατά την χρήση τους όταν αυτά αρχίσουν να στεγνώνουν στην παλέτα μας. Σε αυτό το μάθημα θα δούμε πως μπορούμε με την χρήση της Υγρής Παλέτας να κάνουμε το βάψιμο με τα Model Color σκέτη απόλαυση.

Τα χρώματα θα παραμένουν φρέσκα και υγρά για όσο βρίσκονται στην παλέτα χωρίς να χάνουν την ιδιότητα του γρήγορου στεγνώματος, που τόσο μας αρέσει, όταν φτάσουν στο  μοντέλο.

Όλα τα χρώματα της σειράς Vallejo Model Color μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Μεγάλη γκάμα από συνθετικά ή φυσικής τρίχας πινέλα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο για το πως καθαρίζουμε και διατηρούμε τα πινέλα μας

Πως καθαρίζουμε τον αερογράφο

Σε αυτό το μάθημα θα δούμε πως καθαρίζουμε τον αερογράφο μας μετά την χρήση των ακριλικών της Vallejo. Για την εργασία αυτή θα χρησιμοποιήσουμε το ιδικό προϊόν της εταιρίας το Airbrush Cleaner (το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ) .

Για να μπορεί ο αερογράφος μας να παρέχει το τέλειο αποτέλεσμα και να λειτουργεί σωστά ακόμη και μετά από χρόνια χρήσης θα πρέπει να καθαρίζεται σωστά και διεξοδικά. Ένα αερογράφος που φαίνεται καθαρός αλλά έχει υπολείμματα χρώματος σε κρυφά σημεία δεν ψεκάζει καλά, κάνει σταγόνες και φτυσίματα και δεν έχει σταθερή ροή χρώματος. Αυτό εκτός από σίγουρο εκνευρισμό και ταλαιπωρία μπορεί να μας στοιχίσει και ένα ολόκληρο μοντέλο. Γιαυτό δεν βαριόμαστε ποτέ να καθαρίσουμε σωστά τον αερογράφο μας.

Η χρήση των Wash

Τα wash είναι έτοιμα διαλύματα σε πολύ αραιή μορφή. Το ότι είναι τόσο αραιά του δίνει την δυνατότητα να ρέουν και να καλύπτουν κενά , ραβδώσεις, να μαζεύονται γύρω από υπερυψωμένες λεπτομέρειες. Έτσι είναι ιδανικά για την παλαίωση του μοντέλου μας.

Τα wash της Vallejo (τα οποία μπορείτε να τα βρείτε εδώ)  είναι έτοιμα για χρήση διαλύματα. Με την χρήση ενός πινέλου υγραίνουμε την επιφάνεια που θέλουμε να απλώσει το wash και στην συνέχεια κάνουμε χρήση του διαλύματος. Όλες οι λεπτομέρειες αποκτούν αληθοφανή εμφάνιση με σκιάσεις και εικόνα ελαφράς ή έντονης βρωμιάς ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Τεχνική παλαίωσης (Weathering effects)

Μετά από πολλές ώρες εργασίας έχουμε τελειώσει και βάψει το μοντέλο μας. Όλα πήγαν τέλεια και το χρώμα έκατσε καταπληκτικά. Παρόλα αυτά όμως κάτι δεν πάει καλά. Το άρμα μας δεν φαίνεται ωραίο. Δεν φαίνεται πραγματικό. Εδώ έρχεται η τεχνική παλαίωσης ή λερώματος ή Weathering effect για να ανεβάσει το μοντέλο μας σε άλλο επίπεδο.

Στο μάθημα αυτό θα δούμε την χρήση των Vallejo Pigments και Washes για να πετύχουμε αληθοφανές αποτέλεσμα παλαίωσης σε ένα μοντέλο άρματος. Ένα άρμα ποτέ δεν θα το δεις την ώρα που βγήκε από το εργοστάσιο. Το άρμα θέλουμε να φαίνεται βρόμικο, λασπωμένο και γρατζουνισμένο για να φαίνεται αληθινό. Ας δούμε έναν εύκολο τρόπο για να το πετύχουμε αυτό με τα υλικά της Vallejo.

Τα Vallejo Pigments μπορείτε να βρείτε εδώ. Τα Vallejo Washes μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Κατασκευή διοράματος

Παρόλο που με την κατασκευή διοράματος θα ασχοληθούμε σε ειδική ενότητα μόνο για διοράματα εδώ θα δούμε πόσο απλά γίνονται τα πράγματα με την χρήση των νέων υλικών της Vallejo που θα τα βρίσκεται σύντομα στην σελίδα μας.

Με τις ακρυλικές πάστες Textures της Vallejo οι οποίες έρχονται σε διάφορες αποχρώσεις μπορούμε εύκολα και γρήγορα να δημιουργήσουμε το έδαφος που θέλουμε. Οι πάστες έρχονται σε δοχεία των 200ml και είναι έτοιμες για χρήση. Απλά ανοίγουμε το κουτί και τις απλώνουμε στην μακέτα μας.

Ας δούμε πόσο εύκολο είναι.

Κατασκευή μοντέλου μόνο με προϊόντα Vallejo

Οι τεχνικές με τις οποίες φτιάχνουμε ένα άρμα είναι πολλές και οι παλιοί μοντελιστές τις χρησιμοποιούν χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως ήταν κανόνας ότι κάποιες εργασίες όπως η παλαίωση γίνονταν μόνο με προϊόντα που περιέχουν διαλύτη (enamel). Αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η Vallejo έχει φτιάξει μια ολοκληρωμένη γκάμα ακρυλικών προϊόντων τα οποία είναι μη τοξικά και άοσμα. Υπάρχει πλέον το κατάλληλο ακρυλικό προϊόν για κάθε δουλειά. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι ορισμένες εργασίες θα γίνονται πλέον με διαφορετικό τρόπο και θα χρειαστεί να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες που έχουμε από τα υλικά με διαλύτη.

Έφτασε η ώρα να κάνουμε πράξη όλα όσα μάθαμε παραπάνω. Το μάθημα αυτό αποτελείτε από μια σειρά βίντεο στα οποία θα δούμε κατασκευή ενός μοντέλου άρματος από το μηδέν έως το τελείωμα χρησιμοποιώντας μόνο ακριλικά υλικά της Vallejo. Θα το βάψουμε, θα κάνουμε παλαίωση, θα το λερώσουμε και θα το κάνουμε να φαίνεται αληθοφανές χρησιμοποιώντας μόνο ακρυλικά προϊόντα. Όλα τα προϊόντα μπορείτε να προμηθευτείτε από την σελίδα μας (Προϊόντα -> Χρώματα)

Πάμε λοιπόν να δούμε πως γίνεται.